Mitä on vyöhyketerapia?

Vyöhyketerapia tarkoittaa sormilla/puikolla painamalla tai hieromalla tehtävää hoitoa. Se kohdistuu koko kehon hoitoa tarvitseville heijastealueille. Heijasteet jakautuvat keholle vyöhykkeittäin (radat ja tasot).

Koko kehon vyöhyketerapiassa hoidetaan niskaa, pään aluetta, korvia, rintakehää, käsiä, jalkoja ja selkää. Jalkoihin painottuvassa hoidossa heijasteita käsitellään ainoastaan jaloista. Hoidossa voidaan käyttää eteerisiä öljyjä, korvakuulia sekä kehon magneetteja tehostamaan hoitoa.

Vyöhyketerapia on hoito, jolla pyritään palauttamaan kehon oma tasapaino ja vähentämään jotakin mahdollista oiretta. Hoitotapa on hyvin lempeä ja kehoa kuunteleva. Sen tarkoitus on rentouttaa kehoa, aktivoida verenkiertoa, vilkastuttaa aineenvaihduntaa, sekä lievittää kipu- ja särkytiloja. Se ei kilpaile koululääketieteen kanssa vaan on täydentävä hoitomuoto.


Vyöhyketerapiasta voi saada apua esimerkiksi:

🌸Unettomuuteen

🌸Stressiin

🌸Migreeniin

🌸Selkäkipuihin

🌸Vatsavaivoihin

🌸Masennukseen ja ahdistuneisuuteen

🌸Lapsettomuuteen


"Leposykkeeni on ollut jopa 90:tä nyt ollessani stressaantunut ja uupunut. Hoidon jälkeen leposyke laski rannekkeen mukaan 60:een. Olokin oli ihan erilainen." - Mies 54v


"Nukuin rentouttavan hoidon jälkeen kolme yötä erittäin levollisesti. En heräillyt yöllä lainkaan niinkuin normaalisti teen. Tulen ehdottomasti uudelleen." - Nainen 39v


Tämä hoitomuoto sopii kaikenikäisille vauvasta vaariin. Hoidossa voi käydä kerran, mutta parhaimman hyödyn saa yleensä sarjahoidosta. Jotkut käyvät säännöllisesti ylläpitohoidossa.

Hoitoväliä on hyvä olla 3-4 viikkoa, jotta keho pääsee tasapainottamaan ja korjaamaan itse itseään hoitojen välissä. Akuuteissa vaivoissa hoitoväli voi olla lyhempi; 1-2 viikkoa.

Hoidon esteenä ovat akuutit infektiot/ kuume, antibioottikuuri, akuutit syöpähoidot, vaikeat mielenterveysongelmat (mm. psykoosi), raskauden ensimmäinen kolmannes, päihtymystila, sekä elinsiirrännäiset.

Rokotusten jälkeen on hyvä pitää taukoa hoidoista n. 2-4 viikkoa.


Lue lisää hoidoista täältä

Mitä on Tunnevyöhyketerapia?


Tunnevyöhyketerapia (ent. psykologinen vyöhyketerapia) on kokonaisvaltaista kehomieliterapiaa, missä ihminen nähdään tunteiden, ajattelun ja kehon kokonaisuutena. Käynnin aluksi asiakkaalle tehdään noin tunnin kestävä haastattelu, missä käydään läpi terveystiedot, sen hetkinen elämäntilanne, sekä ihmisen koko elämänkaari. Sen jälkeen hoidetaan kehoa.

Keho on tunteiden, traumojen, perimän, sekä koko elämänkaaren heijastuma. Elämänkaariteorian mukaan ihmisen elämänkaari menee 18 vuoden sykleissä. Jos jossain elämäntilanteessa tapahtuu jotakin traumaattista eikä sitä pääse purkamaan, ajatellaan sen jäävät kehon tunnemuistiin. Tämä käsittelemätön trauma voi alkaa oireilla myöhemmin joko fyysisesti tai psyykkisesti tietyssä elämänkaari-iässä.

Tunnevyöhyketerapialla voidaan palauttaa nämä elämäntapahtumat tietoisuuteen, tuntea niihin liittyvät tunteet, käsitellä ne ja vapautua niistä pikkuhiljaa. Asiakas ohjaa itse omaa prosessiaan ja tekee oivalluksia. Terapeutti tukee ja kuuntelee asiakasta ja on vierellä kulkija.

TVT:ssä pureudutaan asiakkaan ongelman juurisyyhyn eli pyritään löytämään mahdollista oiretta aiheuttava syy kehosta, alitajunnasta ja hermostosta.

Kaikkien vyöhyketerapiahoitojen jälkeen voi tulla hoitoreaktioita. Oire voi ilmetä jo hoitopäivänä tai 1-7 päivän kuluessa. Se on yleensä merkki siitä että keho on reagoinut hoitoon. Hoitoreaktioita voivat olla esimerkiksi flunssa, ihottumat, kipujen hetkellinen paheneminen, väsymys, jonkin vaivan uudelleen aktivoituminen tai erilaiset tunnereaktiot kuten itkuisuus, kiukku, ahdistus, jne.

Jos omasta voinnista herää kysyttävää, tulee aina olla yhteydessä omaan terapeuttiin, joka antaa lisäohjeet ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin.

© 2023 Hoitohuone Tunne ja Keho
Tiltaltinkuja 1, 21210 Raisio 
Kuvat: Nordberg Visuals 
Luo kotisivut ilmaiseksi!